Har du egentlig behov for en gulvvaskemaskine?

Når man endelig skal gøre rent, kan man lige så godt gøre det ordentligt .. men er en gulvvaskemaskine nødvendig? Det dækker vi i dette indlæg.

Mange virksomheder tror en gulvvaskemaskine er lykken. Det kan det være, jovist, men det kan også være penge ud af vinduet.

Først og fremmest er det vigtigt at fortælle, at til trods for ordet “maskine” i navnet, er den ikke fuldautomatisk. Det vigtigste kriterie for en succesfuld gulvvask indebærer én meget vigtigt ingrediens – dig ! (eller føreren af gulvvaskemaskinen). Resultatet af en dårlig gulvvask er ikke dårlig-dårlig, men du havde måske været bedre stillet med en moppe, en spand og noget sæbe.

Du skal vide hvordan du skal gøre, og det er en rigtig god idé at søge rådgivning inden køb. Både så du kan vide dig sikker på hvilken maskine er den rette for dig, men også så du får klar instruktion på hvordan maskinen skal bruges (ellers ender det i en våd og beskidt affære).

Hvad er en gulvvaskemaskine?

Der findes mange forskellige gulvvaskemaskiner. De kan typisk opdeles i 3 forskellige grupper: Robot, walk-behind og ride-on. Den mest normale er en walk-behind. De kan ligeledes deles op på baggrund af børstetypen – der findes to forskellige: rundbørste eller cylinderbørste.

De har eksisteret længe, og er et velkendt arbejdsredskab i mange virksomheder. De er særligt populære for virksomheder med lager, produktion eller meget store kontorarealer.

Overordnet består en gulvvaskemaskine af en elektrisk motor (enten på batteri eller med kabel), sugelæber, en sugemotor og en børste. Resultatet af disse komponenter giver en arbejdsgang, hvor gulvet bliver vasket, og vandet suget op, når man er kørt forbi med maskinen. Det efterlader et tørt gulv, når man er kørt over.

Mange virksomheder producerer gulvvaskemaskiner, men i Danmark er de mest kendte mærker Nilfisk, Taski og Kärcher.

Hvad afgører om du har brug for en gulvvaskemaskine?

Ofte er det baseret på gulvarealet der skal rengøres og “opbygningen” af rummet. Ligeledes er det gulvets materiale der bestemmer, om en gulvvaskemaskine giver mening. Det skal du derfor være opmærksom på, inden du køber en gulvvaskemaskine.

Typen af gulv
De mest almene former for gulve, parket, klinker og epoxy kan som udgangspunkt godt holde til vask med gulvvaskemaskine. Ved rigtig trægulv skal man være ekstra opmærksom, da det er et naturligt materiale og kræver special behandling, hvis det er den type der kan holde til gulvvask med maskine.

Gulvareal
Skal du rengøre et areal på eks. 30 m2, vil det være for voldsomt med en gulvvaskemaskine. Tiden det tager at gøre gulvvaskemaskinen klar, rengøre den og pakke den væk er for voldsom, sammenlignet med “normal” gulvvask ved brug af mopper. Omhandler det derimod store lagerhaller, produktioner, sportshaller eller lign, kan man vaske gulvet markant hurtigere ved brug af en gulvvaskemaskine sammenlignet med brug af eks. et moppesæt.

Hvad står der i rummet?
Hvis du skal vaske en eks. restaurant, kan det blive udfordrende med en gulvvaskemaskine. Den kan hurtig blive uhåndterbar i restauranter med snævre gulvarealer, mange borde og stole. Har I en fremgangsmåde til at “rydde” gulvet i et omfang der tillader en gulvvaskemaskine på 40x40x40 cm + håndtaget, kan det en gulvvaskemaskine være fordelagtig sammenlignet med et traditionelt moppesæt.

Har I ikke det, vil arbejdsgangen lettes ved brug af et teleskopskaft, moppefremfører og en bunke fugtige mopper. Årsagen herom er skaftet + moppens smidighed sammenlignet med en gulvvaskemaskine.

Det praktiske

De fleste gulvvaskemaskiner koster over 10.000 DKK, hvilket gør du skal købe et mærke du stoler på og købe gulvvaskemaskinen af en virksomhed, der udstråler troværdighed. Det vil på godt jysk være “godt træls”, hvis en så dyr maskine går i stykker og dine muligheder for at få den erstattet, eller repareret, har dårlige udsigter.

Du skal ligeledes finde en virksomhed der kan yde ordentlig rådgivning. De frække sælgere vil til hver en tid foretrække du køber en gulvvaskemaskine frem for et moppesæt. Finder du en der gør en dyd ud af en ærlig rådgivning, vil han/hun fortælle dig hvilken løsning du er bedst stillet med. Hvad du er bedst stillet med består af så mange forskellige ting, at det ikke kan afdækkes i et blogindlæg.

Du skulle helst ikke ud i en situation, hvor du “skyder gråfugle med kanoner”.

Sæbe

Når du skal købe en gulvvaskemaskine, skal du sørge for at du er sikker på du køber den rette sæbe. Det er vigtigt at den passer til det gulv der skal vaskes og ligeledes er egnet til gulvvaskemaskiner.